FREEDOMtravel är en svensk reseblogg med inriktning på resor, äventyr och camping. På bloggen varvas reportage om destinationer med tips och tankar kring allt som har med resor att göra. Peter och Helena, som driver bloggen, reser själva ofta med husbil, men varvar husbilsresandet med flyg-, tåg- och båtresor.

Bloggen startade 2009, och då mest som en hobby. Idag har sajten utvecklats till en professionellt driven kanal med regelbundna och fylliga reportage, samarbeten med turistbyråer över hela Europa och världen samt en webbutik med bland annat presenter med husvagnstema och husbilstema. Bloggen lockar för närvarande nästan 100 000 unika besökare varje månad, och växer kontinuerligt.

FREEDOMtravel.se uppdateras varje dag klockan 06:00 med ett nytt inlägg. Dessutom uppdateras de sociala kanalerna, på Facebook och Instagram, regelbundet. Varje dag skriver läsarna engagerade kommentarer, i kommentarsfältet på bloggen, men också på Facebook och via mejl. Det vinnande konceptet är att skriva informativt om resmål, och samtidigt alltid vara personliga och ärliga.

Resmål i Sverige

På FREEDOMtravel.se hittar läsarna massor av reportage om resmål i Sverige. Ambitionen är att bjuda på en bredd och reportagen handlar om allt från historiska sevärdheter till nöjen och naturupplevelser. Du hittar exempelvis artiklar om slott, museer, nöjesparker, restauranger, stränder och naturreservat. Dessutom finns recensioner om hotell och campingar, liksom raportage om olika aktiviteter och evenemang, som båtturer och festivaler.

Emellanåt presenteras fylliga guider med allt vad man kan se och göra i olika svenska städer, öar eller andra destinationer. Du kan till exempel hitta tips på saker att göra i Jönköping, saker att göra i Kalmar eller saker att göra i Ystad. Alla tips på sevärdheter, upplevelser och resmål är därefter sorterade under respektive landskap, för att läsaren enkelt ska kunna hitta tips på saker att se och göra. Till exempel kan man söka upplevelser och saker att göra i Skåne eller upplevelser och saker att göra i Uppland.

Resmål i Europa

På sajten finns också massor av reportage om destinationer i Europa. Läsarna hittar till exempel tips om sevärdheter, vingårdar, stränder, båtutflykter, campingar och naturområden. Det finns också, precis som för Sverige, stora och fylliga guider med tips till olika europeiska städer. Till exempel finns massor av tips på saker att se och göra i populära huvudstäder som städer som Prag, Budapest, Rom och Warszawa, men också i många andra spännande städer som är värda att upptäcka, som till exempel Brno, Wroclaw, Tartu och Varna.

Alla tips och reportage är sedan samlade land för land, så att det ska vara enkelt för läsaren att hitta tips i just det land han eller hon planerar att besöka. Här finns en sammanfattning av alla destinationer inom respektive land, med länkar till de olika reportagen. Läsarna kan söka efter tips om saker att se och göra på Malta, eller i nästan vilket annat land i Europa som helst.

Resmål i världen

FREEDOMtravel har ett stort fokus på Sverige och Europa, men tar också med läsarna ut i världen. På bloggen finns reportage från såväl Asien och Afrika, som Nordamerika och Oceanien. Här finns spännande reseskildringar, men också konkreta tips om hotell, stränder och olika utflyktsmål. Dessutom hittar man tips om många olika spännande destinationer i världen, som till exempel det avslappnade El Gouna i Egypten, det lilla charmiga Taroudant i Marocko eller den befästa staden Galle i Sri Lanka. Liksom när det gäller Europa är artiklarna sorterade land för land, så att det ska vara användbart och lätt att hitta.

Husbilsliv

FREEDOMtravel har ett extra stort fokus på husbilsliv och resor med husbil. Detta innebär dels att campingar och ställplatser för husbilar tas upp i reportage om resmål, när så är relevant. Det innebär också att en hel rad reportage specifikt har fokus på campingar eller på fix och trix i husbilslivet. På bloggen finns till exempel reportage om olika campingar, om ombygge och reparation av husbil samt exempelvis om saker att tänka på när man ska köpa en begagnad husbil.

Mat och dryck

Mat är en viktig komponent på resor och eftersom skribenterna på FREEDOMtravel har ett stort matintresse får bloggen då och då fokus på mat. Emellanåt presenteras reportage om restauranger och caféer, eller reportage om bryggerier och vingårdar. Andra gånger handlar det om matkulturen i olika länder. På bloggen finns till exempel reportage om ungersk mat och om isländsk mat. Även svensk mat behandlas i en egen artikel, eftersom vår egen matkultur ju är minst lika intressant som de mer exotiska matkulturerna. Bloggen gör också då och då djupdykningar i olika saker vi äter och dricker runt om i världen, som till exempel oliver, dadlar, gin eller semlor.

Ett axplock

Detta är bara ett axplock av allt innehåll man kan hitta på FREEDOMtravel. Guider och restips blandas också med anekdoter och reflektioner. På måndagar presenteras ”FREEDOMtravel News” – korta resenyheter från veckan, och på fredagar presenteras ”Happy Friday” – ett avslappnat och mer personligt inlägg om det vardagliga livet i resebloggarnas värld.